Upphäradskampen 2024

 


Upphäradskampen

2024

Ännu en sommar är på väg att gå över till höst. Träden är i starten av att skifta till
all dess iögonfallande palett av färger.

Regnet hade satt sina spår där slingan inte var i bästa skick en vecka innan start. 
Och stormen hade också gjort sitt med nedfallna träd som följd. 
Men solen visade sig än en gång vara på vår sida, där en av sommarens varmaste 
veckor gjorde att banan torkade upp riktigt bra och träden var snart undanröjda. 

Ändringen från förra året med att sätta ut en tid där lagen ska infinna sig vid starten, 
gör att vi har bättre kontroll redan från början. Tidigare år har lag sladdat in precis innan starttiden. 
Vilket gjort att de saker vi behöver ordna före man går ut på rundan inte hinns med, 
då blir starten för laget förskjuten. 
Att stämma av så laguppställningen är korrekt, att vi har telefonnummer för att kunna nå laget, att betalningen är genomförd, de som ska gå tipspromenad i lagen ska hinna hämta ut sina lappar, ev. köpa nåt tilltugg eller dricka, eller rent av kanske man springer på nån man inte sett på länge, etc. 

Allt tar sin tid. 

Och detta tillsammans med att få till stationer som tar lagom lång tid för att få ett bra flyt genom hela rundan är en stor utmaning. En lättförklarad station kan ha något längre "speltid", medans det blir tvärtom när vi har en lite mer komplicerad station. 

Vi har hittat en slinga som känns bra just nu där första rundan är ca. 3,5km. 
Den andra rundan är ungefär lika lång, men en annan terräng.

Poängräkningen är ganska enkel, men kanske svårt att förstå för den som inte är insatt. 
Man kan se det som att varje station är en deltävling. Vid vinst får man 1p, tvåan får 2p, osv. När tävlingen är genomförd räknar vi samman varje station. Skulle man vinna alla dessa 7 stationer blir det med andra ord 7p som totalsumma. Laget med lägst totalsumma står som segrare för kampen.

I skyttelokalen väntade en ny station i år vid namn "Äggad". Studsa bordtennisbollar över ett bord för att träffa en äggkartong. Äggkartongen innefattar 30st hål som ska om möjligt fyllas, och den som fyllde fick tiden stoppad. Laget som hade snabbast tid gick därifrån med segern för stationen. Här blev det riktigt jämnt. 4 lag fyllde kartongen. Snabbast blev "Jag Är På", men endast 3 sekunder före tvåan (Sofias Änglar), som i sin tur endast var 3 sekunder före trean (Fantastic 5). 

Vid återvinningsstationen väntade återigen "Kunskapsronden". Än en gång presenterades ett ämne som många inte önskade, fåglar. På stationen väntade 36 foton på olika fågelarter och uppgiften var att sätta namnen på dessa. Funktionärerna fick här många alternativa arter som t.ex. Rugguggla, Magnus Uggla, Gunde Svan, Snorkråka, Kalle Anka, Discokyckling.....etc. 
Många lag hade helt okej koll, medans andra hade det tuffare. När sista laget "Jag Är På" kom till stationen, hade vi inte längre några större förhoppningar att vi denna gång skulle få se någon knäcka alla dessa fåglar. Men tji fick vi. 
En uppvisning vi sällan skådat där ett par i laget hade just fåglar som sin hobby. De skrev ner namnen på fåglarna i tur och ordning från första till sista fotografi. En enda som de tog sig en funderar på var bild. 34. "Är det en Ormvråk, eller kan det vara en Glada. Det ser man ju lättast när den flyger om den är vit under vingarna." De valde Ormvråk, vilket också var rätt svar. Full pott och med 1 minut och 20 sekunder tillgodo på klockan. En sån imponerande insats premierades med en varm applåd från funktionärerna.

Resan fortsatte mot Brännemossen och vidare över till Hanshagevägen, där station "Golf" återigen fanns vid Sven-Olof Perssons maskinhall. En svår utmaning, där allt kan se så bra ut men ändå inte ha någon garanti för att snöret med bollarna ska hänga kvar. I år var det ett spann från 33p till segrande Lag Prime på 87p. 

Lagen fortsatte färden mot förskolan och tillbaka till fotbollsplanen. Sparka bollar var än en gång på schemat. 20 bollar till förfogande hade lagen där målet var ett par pinnar en bit bort på plan (15-20m). Målet var att få igenom EN boll med det minsta avståndet mellan käpparna, avståndet där man lyckats få igenom en boll blev lagets resultat. Vid en träff mellan dessa stolpar fick laget minska avståndet ytterligare och nya försök gjordes tills bollarna var slut. Avståndet fick dock aldrig ökas mellan stolparna. Skulle man då satsa med alla 20 bollar på ett litet avstånd, eller säkra upp genom att minska allteftersom man fick ett resultat. Olika taktiker för att nå sitt lags bästa resultat. Här var det centimetrar som skiljde lagen åt. Dock var det ett lag som stack ut, "Helan & Halvan" fick igenom en boll vars avstånd var 29cm. Vet tyvärr inte diametern på fotbollen i nuläget, för hur mycket spelrum det skulle finnas. Men mycket marginal var det inte.

Värmen gjorde sitt där det var full aktivitet i kiosken innan det var dags för runda två. Hos Olof Johansson i Nyckleby väntade årets nästa station som gick under namnet "Däckad". I änden på ett rep satt ett däck fastsatt, repet gick via en talja i taket av ladan och ner till startpositionen. Det gällde för deltagarna att dra upp den så många gånger man kunde. Helan & Halvan med Niklas Bismann i täten tog också hem den här stationen med 39 godkända repetitioner. 

"Ängaladan". var återigen platsen för nästa station som vi kallade "Fåår". Detta år hade vi införskaffat discar (freesbee) och stationen var enkel. En ren stafett där discar som landade i korgen utgjorde poäng. Lag Prime var här i topp med sina 31p. 

Bouleplan var återigen skådeplatsen som avslutade årets kamp. Denna gång var det en klassisk Yatzy som väntade lagen. Kasta 5 tärningar, sen fick man välja vilken valör man trodde mest på, 5 lika gav Yatzy och man började om igen tills tiden tog slut. I resultatlistan för den här stationen blev det en jämn match rätt över. 19 lag från 3st Yatzy, upp till "Sofias Änglar" och "Jag Är På" som lyckades med bedriften att få ihop Yatzy 9ggr innan tiden tog slut.


Vinnarlaget för Upphäradskampen 2024 blev "Jag Är På".

Årets Upphäradskamp blev en succé på flera plan. 
Inte minst det vi noterade tidigare, vädret. Vi har nog haft en gång under årens lopp när det kommit regn, då som rejäla skurar. Vilket vi är väldigt tacksamma för. Allting blir så mycket lättare med sol.

Nytt deltagarrekord strax under 100 deltagare, och även nytt rekord för antalet lag 19st.
Och en stor publik under prisutdelningen värmer.







   Stationer:
  1. "Äggad"
    Skyttelokalen.
    Funktionärer: Benny Johansson & Stefan Andersson.
    Få bordtennisbollar i en äggkartong.

  2. "Kunskapsronden"
    Vid gamla Tengboms.
    Funktionärer: Helena Jonsson, Beatrice Johansson & Hanna Johansson.
    Årets kunskapsstation bestod av att lista ut 36 st olika fåglar.

  3. "Steggol"
    Sven-Olof Perssons Maskinhall.
    Funktionärer: UIS.
    Kasta golfbollar med snöre, på ett kaninhoppningshinder.

  4. "Minimått"
    Fotbollsplan.
    Funktionärer: Lina Davour, UIS.
    Sparka 20 fotbollar mellan två pinnar vars avstånd minskades. Minsta avstånd för lyckad fotboll.

  5. "Däckad"
    Hos Olof Johansson i Nyckleby.
    Funktionärer: Sandra Hansson & Örjan Eriksson.
    Dra i ett snöre, så ett däck lyfts på andra sidan av taljan.

  6. "Fåår"
    "Ängaladan".
    Funktionärer: Alma & Ann-Charlotte Edvardsson, och Olof Johansson.
    Kasta vaskrensare på en tavla med 50m prickar.

  7. "Yatzy"
    Bouleplanen vid affären.
    Funktionärer: Nikola Ignjatovic, UIS.
    Kasta tärningar och få så många Yatzy som möjligt.



 
Mästare Upphäradskampen 2024!






Grattis!

Lag "Jag Är På"

Lagsammansättning:
 
                                                    "Kapten"      Sandra Gabrielsson
                                                                    David Hultgren
                                                                 Hans Larsson
                                                                     Johan Därnemyr
                                                                        Daniel Dahlstrand
                                                                       Christer Carlsson


Tack för att ni stöttar föreningslivet i Upphärad, 
Och på återseende var vi nu möts. 
Preliminärt start för 2025 är lördagen den 6:e september!

Tack till vår sponsor 
&
ett speciellt tack till 
Robert Svensson.

Kommentarer

Populära inlägg